Koedoe & Co Duurzaamheid
Al zijn wij nog zo duurzaam, 60% van de footprint van de kleding ligt uiteindelijk bij u. Het gebruik van extreme hoeveelheden energie, water en zeep dat wordt gebruikt door de consument is schrikbarend. Daarom krijgt u hierbij een aantal tips, om duurzamer kleding te wassen, te behouden en zo tegelijkertijd te besparen. Zo bieden we niet alleen de duurzaamste keuze, maar ook die met de laagste totale gebruikskosten. Zo heeft u uw Koedoe & Co kledingstuk terugverdiend voordat u het weet.
Waarom Milieubewust kleding
Je staat niet elke dag stil bij de kleding die je draagt. Waar komt het vandaan? Hoe is het gemaakt en misschien nog wel belangrijker door wie is het gemaakt? Draag je duurzame kleding of kun je best nog wel wat aan je kleding veranderen? Doe je voordeel met de volgende tips.
Waar koop je duurzame kleding?
Duurzaam gemaakte kleding is verkrijgbaar in onder meer winkelketens, kledingzaken, boetieks en ook bij postorderbedrijven. Lees voor het aankopen van kleding uit welke materialen het artikel is gemaakt en vaak zit er ook een duurzaamheidskeurmerk op je nieuwe jas, broek of trui.
Waar ligt de herkomst van kleding?
Veel (inter)nationale winkelketens laten hun collecties in zogenaamde lage lonen landen produceren. Dit zorgt er enerzijds voor dat je kleding voor een betaalbare prijs kunt kopen maar aan de andere kant kun je daar ook vragen bij stellen. Want hoe is het bijvoorbeeld geregeld met de arbeidsomstandigheden in de productiehallen en vanaf welke leeftijd worden werknemers tewerkgesteld. Verschillende winkelketens hebben zich daarom doelstellingen opgelegd op het gebied van eerlijke kleding en de manier waaronder de productie plaatsvindt. Online vind je hierover meer informatie bij de diverse winkels.
Wat zijn duurzame materialen?
Ondanks het feit dat de totale impact van diverse kledingstoffen niet zoveel verschil uitmaakt voor het milieu is de ene meer klimaatvriendelijk dan de andere. Sommige bevatten meer ruwe vezels en anderen hebben veel bestrijdingsmiddelen nodig tijdens het productieproces. Welke stof je dan het beste kiest hangt dan ook een beetje af van het gebruik van het kledingstuk.
Biologisch verantwoord textiel.
Kledingproducenten maken daarnaast ook gebruik van biologisch natuurlijk textiel. Bij de productie hiervan wordt er geprobeerd om zoveel mogelijk dier-, mens-, en milieuvriendelijk te werken. Textiel en dus kleding is pas biologisch als het aan voorwaarden voldoet waarbij de eisen ten aanzien van het milieu en onder meer de natuurlijke kringloop worden gewaarborgd. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen.
Waarom zijn duurzame en biologische kledingstukken duurder?
Door een meer verantwoorde manier van produceren zijn biologische kledingstukken en duurzaam gemaakt textiel duurder in aanschaf. Vaak is het echter wel zo dat duurzaam ontwikkelde kledingstukken langer mee gaan dan de zogenaamde massaproductie. Het is een afweging die je voor jezelf maakt en waardoor je bijdraagt aan de instandhouding van het milieu.
Katoen belast het milieu.
Van alle materialen die er geproduceerd worden om kleding en textiel mee te maken is katoen de absolute koploper als het gaat om de belasting van het milieu. Katoen is een makkelijk product om te verbouwen, maar voor de teelt is ongeveer 10.000 liter water nodig voor slechts 1 kilo opbrengst aan bruikbare katoen.
Ga voor biologisch katoen.
Met het bovenstaande feit in je achterhoofd is het makkelijker om te kijken naar producten die gemaakt zijn van onder meer biologisch katoen. Deze katoen heeft een EKO-keurmerk, let daar op, en is een stuk minder belastend. Dit komt omdat er geen bestrijdingsmiddelen of genetisch gemanipuleerde grondstoffen worden gebruikt tijdens het productieproces. De organisatie Fairtrade katoen garandeert bovendien dat de katoenboeren een goede prijs krijgen voor de meer milieuvriendelijke producten die op de plantage geteeld worden.
Duurzaam geproduceerde kleding gaat langer mee.
Het spreekt voor zich dat kleding die langer meegaat ook minder vervuilend voor het milieu is. Kies daarom bij de aanschaf van iets nieuws voor kleding die gemaakt is van duurzame stoffen. Ook gerecyclede materialen zijn duurzaam.
Op welke keurmerken let je bij de aankoop van kledingstukken?
Milieuvriendelijke kleding kan op diverse manieren onderscheiden worden van gewone kleding. Meerdere keurmerken zijn hiervoor in het leven geroepen en de kleding krijgt pas dan een keurmerk als aan uiteenlopende eisen en voorwaarden is voldaan. Tot de meest bekende keurmerken behoren onder meer het EKO-keurmerk, Biologische Katoen en Global Organic Textile Standard. Deze keurmerken zijn terug te vinden op de labels die aan de kledingstukken bevestigd zijn.
Milieubewust kleding wassen
Was pas als de machine vol is
De simpelste tip, die eigenlijk voor zich spreekt: doe de wasmachine goed vol. Dat betekent: niet even snel een wasje draaien met die ene favoriete broek of dat mooie vestje. De wasmachine is vol als je boven de was een vuist kunt houden. Heb je niet genoeg was, kijk dan of je er nog iets bij kunt vinden dat gewassen moet worden, of kies iets anders om te dragen!
Met kouder water wordt het ook schoon!
Met bijna alle wasmiddelen is het mogelijk je was schoon te wassen op lagere temperaturen. 30 Graden kan prima en zelfs 15 graden kan. Maar die optie zit helaas niet op mijn wasmachine. Je kunt wel eens in de zoveel tijd een kookwas draaien op 90 graden, om bacteriën te doden, die achter kunnen blijven in de wasmachine. Een scheut azijn zorgt voor een frisser luchtje.
Let op hoeveel wasmiddel je gebruikt
Je gooit vaak gemakkelijk teveel wasmiddel in je wasmachine. Er is niet veel nodig om schoon te wassen: 50 ml voor een standaard was is genoeg.
Biologisch wasmiddel
Natuurlijk gebruik je ecologisch wasmiddel, dat biologisch afbreekbaar is. Er zijn al veel verschillende soorten verkrijgbaar, die allemaal schoon en fris wassen. Deze middelen bevatten geen fosfaten of bleekmiddelen. Een heel milieuvriendelijk alternatief zijn de wasnoten: de schillen van deze noten bevatten een soort zeep, die vrijkomt als het in aanraking komt met water. Deze zeep heeft een antibacteriële werking. Een echt natuurproduct. Ik vind de standaard wasmiddelen eigenlijk vreselijk sterk ruiken en mijn huid reageert er allergisch op. Biologische wasmiddelen ruiken prettig, wassen zachter en belasten ook je lichaam niet. Voor vlekken in je wasgoed kun je ossengalazeep gebruiken of een biologisch vlekkenmiddel.
Sta stil bij verpakkingen
Ook iets om te overwegen: poederwasmiddel komt in een vierkante doos. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het transport minder ruimte nodig is: de dozen kunnen op elkaar gestapeld worden. De doos kan na gebruik bij het oud papier. Dit is bij plastic flessen van vloeibaar wasmiddel niet mogelijk. En wastabletten zijn nog veel erger: die zijn per stuk verpakt en kosten erg veel verpakkingsmateriaal.
Skip de droger
Hang na het wassen je wasgoed in de buitenlucht. Het ruikt daarna extra fris en het kost totaal geen energie. Ik vind niks zo heerlijk ruiken als een was die van de lijn komt. Bijkomend voordeel: de zon werkt antibacterieel, dus je was krijgt nog een extra reiniging door hem buiten in de zon te hangen.
Gebruik biologische wasverzachters
Wasverzachters bevatten allerlei chemische middelen. Gebruik ze niet, kies voor een biologische variant of nog beter: gebruik een flinke scheut schoonmaakazijn. Dit is ook erg goed voor je wastrommel, en maakt je machine schoon en verwijdert zeepresten.